2010. július 21., szerda

E85, bioetanol

Kedvenc levlistámon 1-2 hónapja folyt erről a diskurzus, hogy bioetanul vagy nem bioetanol.

Szinte pont ez után Kriszben is felmerült a kérdés. Kipróbálni vagy nem kipróbálni. Elolvasott egy rahedli netes oldalt a témában és a kollégáit is megkérdezte, hogy milyen tapasztalataik vannak.

Végül úgy döntött, hogy kipróbálja.

Többféle lehetőség van. Ha az ember beépíttet egy kütyüt, akkor akár 100%-ban is lehet azt tankolni. Anélkül nem ajánlott állítólag ezt meglépni, de nem tiltott. Bátraké a cseresznye. :)

A másik lehetőség, hogy normál benzinnel mixelve tankolja az ember. Ekkor nem kell a kütyü.

Sok helyen írják, hogy nőhet a fogyasztás és kb. 10%-kal romolhat a teljesítmény. Már másodszor tankolt Krisz így vegyesben, de a fogyasztása a légkondi használat ellenére sem romlott és komolyabb teljesítmény romlást sem tapasztaltunk.

Ő a 60% benzin, 40% E85 tankolása mellett tette le a voksát.

Miért jó a bioetanol? Mert literenként 100 Ft-tal olcsóbb, mint a benzin... és környezetbarátabb.

Azt szokták mondani, hogy sültkrumpli szagot áraszt tőle a kocsi. Én ezt még nem tapasztaltam. Tény, hogy kicsit büdösebb a végtermék, de a sültkrumplihoz semmi köze. :)

Ezen az oldalon van egy külön E85 értékesítéssel foglalkozó benzinkút kereső is.

5 megjegyzés:

  1. Itt 10%-ban keverik a benzinhez, valoban olcsobb, mint a tobbi. En a V-Powerre eskuszom, tobb kilometerre eleg, mint a masik benzin. De dragabb:(((
    Tunde

    VálaszTörlés
  2. A V-Power itt nagyon elszállt áron van. Így sose tankolunk azt. A 95-ös benzin literének átlagos ára 340 Ft körül van. A V-Power lényegesen több. A bioetanol meg 240. Legszívesebben 100%ban bioetanolt tankolnánk. :D

    VálaszTörlés
  3. A bioetanol is csak akkor környezetbarátabb, ha nem élelmiszernek való kukoricából van...

    VálaszTörlés
  4. Nekunk az van irva a kocsi papirjaiban, hogy nem ajanljak az etanolos benzint, mert elveszitjuk a garanciat (ha nem az eloiras szerinti benzint tankoluk).

    VálaszTörlés
  5. Én nem olvastam a papírjait, de már nem is garanciális.

    VálaszTörlés