2010. június 13., vasárnap

Házkörüli munka

Múlt hét szombaton kezdődött a nagy projekt: kertrendezés. Eljött néhány barátunk és mindenki ásót és lapátot ragadott. A ház körül kialakítottunk egy vízelvezető sávot, ahova a gép nem fér oda.

Ezzel gyorsan végeztünk, mert sokan voltunk. Ezután a két almafa alatt szedték ki a fiúk a földet, ahova szintén nem fér oda a bobcat. Ildikóval pedig a komposztáló tartalmát ürítettük ki. Közben hatalmasakat nevettünk kínunkban. "Jó" volt a trágyát túrni. :)

A vasárnap strandolással és pihenéssel telt. Végre beköszöntött a kánikula. Egyik napról a másikra. De hát ehhez már hozzászokhattunk volna. :)

Hétfőn megérkezett a bobcat, majd a kavics is. A kavicsot kép alapján Krisszel választottuk ki. Mivel nem volt hajlandó időt szakítani arra, hogy személyesen nézzük meg, én egyedül nem akartam most menni, hát maradt a kép. Rossz ötlet volt.

A bobcat kiszedte a földet, majd máshova hordta, ahol tölteni kellett.

A terasz körül kialakítottunk egy földteraszt, ahova szintén földet kellett hordani. A gépkezelő nem jelezte, hogy ha ráhajt a szép fűre, akkor teljesen taccsra teszi. Én előre jeleztem, hogy a kertet nem kellene a szükségesnél jobban megkúrálni, úgy is hozták a gépet. (Gondoltam én.)

No, a bobcat ráment a szép füvemre ... és tönkretette. Krisz nem volt itthon, hiába ígérte, hogy szabin lesz, neki fontos megbeszélése volt, hát ment dolgozni...

Krisz unokaöccsét tudtam rávenni, hogy segítsen, ne egyedül kelljen az egész projektet lezongoráznom. Ő megszakadt a röhögéstől, amikor meglátta a kínt az arcomon, ahogy végignéztem, amint tönkreteszik a gyepem, amiben rengeteg munka volt már.

Szó szerint fizikai rosszullétet éreztem és hányingerem volt. De ekkor már mindegy volt.

A nap további része sem alakult túl jól. A kavicsszállító az árvízvédekezéshez is kellett, hogy homokot vigyen, így csak nagy időközönként tudott jönni. Aztán defektet kapott és nem tudtuk befejezni a munkát. A bobcatet itt is hagyták a kertben következő napig.

Krisz biztosra ment, hogy ne kelljen a projektben segítenie. Este 8 után jött haza. Ekkor hangosan sóhajtozva közölte, hogy az egész szar, undorító lett, szégyelli az egész kertet, ő ide senkit sem hajlandó elhívni. Nem tetszett neki a kavics mérete, a földkupacok, a tönkretett gyep, semmi, semmi, semmi.

Én csak hallgattam és majd megszakadt a szívem. Egész nap kint lapátoltam a sok köbméternyi kavicsot (amit szétterítettünk) a tűző napon. Szarráégtem, fáradt voltam és csak akkor tudtam leülni a géphez dolgozni. Mert hát valamikor dolgozni is kellett, ha már napközben nem volt rá időm.

Végigzokogtam a fél éjszakát. Reggel alig láttam ki feldagadt szemeimen.

De hát mire számítottam, ez volt az egész építkezés alatt is, amit szintén egyedül csináltam végig a tervezéstől, a rendeléseken, kivitelezésen át a munkák ellenőrzéséig. Most már meg se kérdezték, hogy hol van a férjem, a főnök, mert már tudják, hogy ezek a munkák mindig az enyémek...

Kedden újabb kavicsokat hozattunk, ami apróbb volt. Ráterítettük a nagyra, így már sokkal barátságosabb lett az egész.

Kedd, szerda, csütörtök az apósommal kettesben rendeztük a kertet. Lapátoltunk, ástunk, gereblyéztünk napi 8 órában a tűző napon. Az elalvás nem okozott gondot egyik nap sem.

Szombaton Krisz elkezdett kint tevékenykedni, majd fél óra után közölte, hogy ő ezt nem bírja, nagyon meleg van... és bejött. Mi az egész hetet így csináltuk végig. :)

Ahol széttúrta a gép, ott helyrehoztuk apóssal a terepet és újra elszórtuk a fűmagot. Földkupacokat eldolgoztuk. Még nincs kész, de alakul.

Hétvégén Krisz elment újabb adag fűmagot venni a kedvenc gazdaboltomba. A tulaj megkérdezte, hogy megfelel-e olyan fűmag, aminek a dobozát megrágta az egér és így nem tudja eladni. Krisz mondta, hogy persze. Így kaptunk 7 kiló fűmagot ingyé. :)))

2 megjegyzés:

  1. Szia Hellám, hú e megjegyzés nagyon ismerős volt, már ami a férjek házimunkákhoz való hozzáállását illeti:) Nem irigyellek, le a kalappal, amit végigcsináltál, felnézek Rád! De jó is lesz majd a szép kis kertetekben pihengetni, s arra gonoldni, hogy ez a TE munkád:)! Ja, és a másik bejegyzéshez: a lányok egyszerűen gyönyörűek, kergetheted majd a pasikat!Ciao, Esz

    VálaszTörlés
  2. :))) A leendő pasik miatt van komposztálónk. ;)

    VálaszTörlés