2010. május 31., hétfő

Eperhab

Hétvégén vettünk egy láda fincsi epret. Ha már cseresznyénk nem lesz, mert a sok esőtől MIND lerohadt. :(

Szombaton az eper pucolásával küttyögtem egy jó ideig, mert persze pár kilót le is fagyasztottam, had egye Gréti, ha már annyira szereti.

Mivel a vendégeknek is szerettem volna egy kis desszerttel szolgálni, ezért kitaláltam, hogy eperhabot csinálok. Mostanában úgyis láttam pár receptet.

De a végén egyik receptet se valósítottam meg, nekem túl macerásak voltak. Ráadásul sokhoz tojás kellett volna, de ilyesmihez csak szalmonella ellen kezelt tojást használok, ami persze nem volt itthon. De ha lett volna, akkor se kezdtem volna el vízfürdő felett tojássárgáját kevergetni és társai ...

Helyette vettem tejszínhabot. Felvertem fél liter tejszínhabot, hozzákevertem habfixálót, nehogy összezuhanjon, aztán belekevertem a leturmixolt fél kiló epret, amibe beletettem kb. 20 szem steviát (édesítőt). Majd egy kicsit még betettem a hűtőbe és kész is volt.

De vigyázat! Nagyon nehéz kaja!

8 megjegyzés:

  1. én is úgy vennék a gyerekeimnek egy láda epret...de nincs miből...............
    énke

    VálaszTörlés
  2. A láda eper 2000, azaz kettőezer forint volt. Ebből 9 adag epret fagyasztottam le, plusz, amit most elkészítettem.

    Nem gondolom, hogy az, aki megtudja a netet fizetni, nem tud venni mondjuk 400 Ft-ért 1 kg epret.

    De ha így is van, akkor is jobban örülnék, ha a kommentelő felvállalná a nevét, ha már én megteszem. És akkor talán el tudnék kezdeni agyalni, hátha van számára is kiút.

    Mert én ilyen vagyok ...

    VálaszTörlés
  3. En is tejszinnel szoktam. Teszek hozza meg egy kis natur joghurtot is. A tojasos macerat en sem szeretem es a tojashab szagat sem.

    VálaszTörlés
  4. Én is úgy vennék egy láda epret vagy egy láda málnát! Csak azon kívül, hogy itt épp nincs szezonja (miket beszélek, amikor most rendeltem a biobeszállítótól egy doboz epret, ami valahol északon termett...), ha van is, csak kis 25 dkg-os dobozokban lehet venni, jóóóóóóóóóóó drágán.
    Múltkor fagyasztott málnát vettem az Aldiban, hogy abból főzzek lekvárt, mert nagyságrendekkel olcsóbb, mint a friss.
    Ez pl hiányzik otthonról, a sok eper és málna.

    VálaszTörlés
  5. Valoban, az rossz, hogy itt nem lehet olyan igazi fincsi epret, malnat kapni, mint Mo-n. A cseresznye pedig baromi draga az otthonihoz merve, most 27AUD/kg de szezonban is 8 dollar korul van az ara.
    Na de a mango!!!!! Imadom:)

    Tunde

    VálaszTörlés
  6. A cseresznye idén szinte mindenhol lerohadt ... :( A mi fánkon is. A piacon és a boltban 800 és 2000 Ft között van kilója.

    Ha ez a nyár így folytatódik, akkor minden gyümölcsnek ilyen ára lesz. :(

    VálaszTörlés
  7. Szia Hella!
    A mi fánkon, valami csodával határos módon, megérett máris a finom cseri!!!
    Eperhabhoz pedig a következő, rém egyszerű receptet ajánlom: turmixolj össze 25-35 dkg eperrel 25 dkg túrót, pár kanál cukrot, egy kis reszelt citromhéjat, egy vaníliás cukrot (ha lehet, Bourbon-eset, az finomabb)és kb 2 dl tejszínt! ha kell, édesítsd utána. Az eredmény isteni, nem kell bele tojás, nagyon gyors és aki megkóstolja, mind könyörög a receptért!
    Ha esetleg hígra sikeredik(vagy csak úgy), mielőtt egy tálba (vagy több kicsibe) öntenéd, tördelj össze pár babapiskótát és tedd az aljára (ahogy ráöntöd, feljöhetnek a darabok, akkor bökdösd őket vissza. A babapiskótás esetben várj egy-két órát (legalább) a tálalással, hogy a darabkák kicsit "átázzanak"! A tetejére jöhet friss eper!

    Puszi,

    Szilvi

    VálaszTörlés
  8. Szilvi, akkor megyünk hozzátok cseresznyézni! ;)

    Ez a recept jól hangzik. Ezt is ki fogom próbálni! Nyamm :)

    VálaszTörlés