2010. március 4., csütörtök

Szofi és az alvás

Szofi életében az alvás mindig kritikus volt. Sose szeretett aludni. Még pici baba korában sem.

Kb. egy hónappal ezelőttig köztünk aludt. Hiába volt saját ágya a saját szobájában, minden vendéggel közölte, hogy az az ő szobája, ő ágya, de ő velünk alszik. Mintha kérdezték volna. :)

Kb. egy hónappal ezelőtt úgy döntöttem, hogy változtatni kell a dolgokon, hátha az alvási nehézségei elmúlnak, ha saját ágyban alszik.

Az első 3 nap nagyon ordított. De aztán anyum beszélgetett vele, és a negyedik nap már nyugis volt. Azóta többé-kevéssé nyugisan zajlanak a fekvések, nincs hiszti, hogy velem le szeretne még jönni, vagy hogy köztünk szeretne aludni vagy hogy legalább én aludjak mellette.

A kisgyerekeknél szokásos köröket azonban majd minden este lefutjuk. Kérek még kakaót, pisilni kell, megint pisilni kell, most kakilni kell, zsepi kell.

Most már ezekről is igyekszem leszoktatni. Mármint pisilni, kakilni kimehet, de nem hagyom, hogy egy vödörnyi kakaót követeljen fekvés után.

Gyakran még 1-2 órán át elszórakoztatja magát az ágyban. Énekel, mondókázik, csak úgy dumál és nevetgél ... :) Aztán elalszik. Számunkra ez a jobbik eset, mert ilyenkor legalább 6-ig tud aludni.

Ha időben elalszik, mint Gréti, aki 7-kor már alszik (neki nagy az alvásigénye és ha nem alszik, akkor kezelhetetlen), akkor 2-kor vagy legkésőbb 3-kor ébred. Ilyenkor átcsoszog hozzánk és közénk fekszik. Na, innentől én se alszok. Csöndben van, de jönnek a rohamok. Gyakran 2 óra vergődés után tud csak elaludni. Ennek ellenére általában kipihenten ébred. De van, hogy vissza se alszik, csak arra vár, hogy végre felkeljünk mi is. Ilyenkor boldogan ugrik ki az ágyból.

A bölcsiben nagyon "boldogok" tőle. :) Jó, ha 1 órát alszik... Miután felébred, elkezdi ébreszteni a többieket is... Amíg nem aludt ott, addig jobban szerették őt. :)

De csak így tudtam megoldani, hogy ne lendüljön át a holtponton. Mert amíg ebéd után hazahoztam őket, addig amire hazaértünk, ő már átlendült és képtelen volt órákon át elaludni. Aztán persze aludt ... vagy 3 órát egyben. Azaz ilyenkor gyakran 6-kor kelt. De ha 6-kor kelt, nem várhattam el, hogy este 7-8 körül már menjen aludni. Ilyenkor sokáig 10-11-ig fent volt és jöttek a rohamok. Csak így tudtam megoldani, hogy estére alvásra kész legyen. Azóta kevesebb roham van. Ha végig alszik éjjel, akkor nem is jelentkeznek. Bár az igaz, hogy amikor este szórakoztatja magát az ágyban elalvás előtt, akkor nem látom őt. De azóta legalább evés közben nem volt tutira roham.

De most egy új rossz szokást vett fel. Kb. 1 héttel ezelőttig éjjel se pisilt be. Nem tudom mi történt, de az elmúlt napokban minden éjjel bepisilt. :S Hiába beszélem meg vele este, hogy nem szabad, menjen ki WC-re, ha pisilni kell.

Remélem, ez is el fog hamarosan múlni.

Szegénykém most éjjel olyat csinált, mint még soha. Kiesett az ágyából. Még ébren voltam, amikor egy csattanást hallottam. Persze a sírás is rögtön felzendült. Ezerrel rohantam fel a lépcsőn és kaptam fel őt. Szerencsére nem lett baja és gyorsan le is nyugodott és hihetetlen sebességgel vissza is aludt.

Mázlijára alacsony az ágya, így legalább nem tudott nagyot esni.

Mindig történik valami. Anélkül, szinte unatkoznánk. :)

2 megjegyzés:

  1. SZia Hella, az utolsó mondatot, mintha én mondtam volna:) Nálam most mindhárom matracon alszik és egy szobában, ők kérték igy, legalább nem esnek... Szofi akkor is ilyen virgonc, ha csak egy picit alszik délután ( mondjuk fél-egyórát?) Nagyon tetszik a nevük:) Aludj Te is, Rádfér, remélem, jobban vagy! Eszter

    VálaszTörlés
  2. Szia,

    Örülök, hogy beleolvastál a blogomba! :) Én nagyon szeretem olvasni a Tied!

    Sajnos Szofi képtelen délután elaludni. Mondja, hogy fáradt, de nem megy neki. Ha már 5 percet aludt napközben és valamiért felébredt, akkor kész, vége az alvásnak. :S

    Köszönöm, épp most jól vagyok! Egész éjjel ALUDTAM! :))))))))))

    VálaszTörlés