2009. szeptember 28., hétfő

Barátság kenyér

Még amikor tizenéves voltam járt körbe egy ún. barátságkenyér vagy barátságsüti. Biztos többen ismeritek. Ez az, amikor egy ismerőstől kapsz egy adag kovászt. Abba minden nap mást teszel (hol lisztet, hol cukrot...), de van olyan változat is, mely szerint egyszerre lehet belezuttyintani mindent. Aztán az érési folyamat végén elosztod 4 felé. 1/4 részét felturbózod, ízesíted és megsütöd. 1/4 részét tovább erjeszted, és a maradék 2/4 részt elajándékozod valakinek.

Nem tudom miért, de tegnap napközben valamiért eszembe jutott, pedig már tizenéve nem hallottam róla. Gondoltam, este rákeresek majd a neten és megszerzem a kovász és a süti receptjét.

De végül nem volt rá szükség! Miután megfürdettem este a csajokat, átjöttek hozzánk a barátaink. Mit hoztak? Kovászt a barátság sütihez! :))))))) Időnként komolyan megijedek magamtól! :)))) Több mint 10 éve eszembe se jutott. Aztán azon a napon, amikor eszembe jut, akkor kapok egy adaggal ... A lottó 5-ös is mehetne így! :)

Mivel az óceánon túlra senkinek nem tudok küldeni, ezért megosztom itt a kovász receptjét és a további teendőket, hátha valakit érdekel. Egy fórumon sikerült rátalálnom a receptre, hogy ne csak papoljak róla.

A kovász így készül:
1 csomag szárított élesztő
0,6 dl langyos víz
3 csésze (7,5 dl) finomliszt
3 csésze (7,5 dl) cukor
3 csésze (7,5) dl langyos tej

Az élesztőt a langyos vízzel simára keverjük 10-15 percig állni hagyjuk. Egy nagy tálban összekeverünk 1 csésze lisztet, 1 csésze cukrot és 1 csésze langyos tejet. Amikor már teljesen sima, a föloldott élesztőt is hozzáadjuk.

A tálat tiszta konyharuhával letakarjuk és ezt a kovászt szobahőmérsékleten!!! (NEM hűtőben) érleljük 4 napon át, közben mindennap egyszer jól átkeverjük. Azután az 5. napon 1 csésze lisztet, 1 csésze cukrot és 1 csésze tejet keverünk hozzá. A 6.7.8. és 9. napon csak jól át kell keverni.

A 10. napon ismét hozzákeverünk 1-1 csésze tejet, lisztet, cukrot.

Ezzel kész az alaptészta.

Ebből kiveszünk 2,5 decit és ezt használjuk a barátságkenyér készítéséhez. A maradék tésztát csészényi mennyiségekre osztva mélyhűthetjük, bármikor elővehető, vagy el is osztogathatjuk mivel ez a barátságkenyér lényege.

A barátságkenyér hozzávalói, azaz a kovászhoz ezeket kell adni sütés előtt:
1 csésze alaptészta
2/3 csésze (1,65 dl) étolaj
2 csésze (5 dl) finomliszt
1 csésze (2,5 dl) cukor
3 tojás
1-1 mokkáskanál sütőpor, szódabikarbóna,só
1 kiskanál őrölt fahéj
1 kiskanál vaníliaaroma
Ami még mehet bele: 2,5 dl dió-mogyoró-mandula, apróra vágott aszalt gyümölcs, csoki

Azt a csészényi tésztát amivel dolgozunk egy tálba öntjük és az összes hozzávalóval alaposan elkeverjük. Kivajazott lisztezett formában sütjük. Előmelegített sütőben, 180 fokon, légkeveréses sütőben 165 fokon kell sütni kb 55 percig. Muffin formában is lehet sütni, ekkor kb 20 perc alatt sül meg.


A fel nem használt kovászt lehet tovább "etetni" és osztogatni és sütni az újabb adag finomságokat belőle. :)

Jó étvágyat!

4 megjegyzés:

  1. :-)
    András
    PS. ugye, hogy mondtam?

    VálaszTörlés
  2. :)))))))
    Ezen most nagyon jót nevettem! Csak jó lenne, ha tudnám tudatosan irányítani. ;)

    VálaszTörlés
  3. En eleszto nelkuli kovaszt akartam csinalni. Az elejen meg egesz jol ment es kelt, aztan lehult a levego es a kovasz mar ment is a szemetbe. De persze lehet az is, hogy elrontottam valamit.
    Tunde

    VálaszTörlés
  4. Miért jobb az élesztő nélküli? Főzni ugyan valamelyest tudok, de azért sok dolgot nem tudok. Ezt se. :)

    VálaszTörlés