2009. szeptember 29., kedd

Méhlepénytől a lean projektekig

Alexandra oldalán olvastam egy bejegyzést arról, hogy vannak helyek, ahol a nem vágják el a köldökzsinórt a baba megszületése után. Sőt még akkor se, amikor az már nem lüktet. Addig hagyják rajta, amíg a méhlepény el nem szárad és magától le nem válik. Ezt lótusz szülésnek nevezik.

Több oka is lehet, hogy így tesznek:
-nem akarnak a babán nyílt sebet okozni,
-nem akarják, hogy a méhlepény+baba körül levő közös aura megsérüljön és a baba energiaveszteséget szenvedjen
-a méhlepény több vért pumpál a babába (bár nem tudom hogy, ha már nem lüktet)

Ezt a gyakorlatot több kultúrában is követik.

Ez a téma kicsit kiverte a biztosítékot. Liberálisnak vélem magam. Nekem mindegy, ki hogy és hol szül, szoptat vagy sem, meddig szoptat, hogyan nevel, de ezt már kicsit túlzásnak tartom. Bár korábban hallottam olyat is, hogy megeszik a méhlepényt, mert tele van vitaminnal ... (Jó étvágyat!! :))))) )

Mivel a Windows Live-n keresztül küldtem kommentet Alexandrának, ezért egy ismerős felfigyelt a kommentemre és a témára. Ő is rajta van a műegyetemi MBA listán, ami egy elég érdekes lista. :) Minden tag vagy elvégezte az MBA-t vagy legalábbis elkezdte a képzést, elméletileg értelmiségi. :))))

Felvetette, hogy mi lenne, ha bedobnánk a témát a közösbe, hány biztosíték ég ki.

Az elmúlt hetekben az volt a fő téma, hogy oltatni vagy nem oltatni a gyerekeket. Innen egész szépen elkalandozott a társaság.

Kipróbáltam, hogy a lótusz szülés témája mit vált ki és hova vezet el. :))

Vasárnap dél körül ment ki a levél a listára. Persze jeleztem, hogy gyenge gyomrúak ne evés környékén olvassák el. Érdekes volt, mert ez a konkrét téma nem okozott túlzott felzúdulást. De elindult egy másik irányba, persze az eredeti témakör mentén.

Először az otthonszülés-kórházi szülés mentén ment a vita. Aztán persze képbe kerültek a statisztikák, majd a statisztikák nem léte vagy használhatatlansága. Persze kitértek az általános magyar egészségügyre is.

Majd felmerült a császármetszés témája és ekkor már komoly anyázások is előferdültek. :) A császármetszéses témába egyszer csak valaki beleszőtte a szoptatás témáját és a LLL-t (La Leche Liga, szoptatást támogató nemzetközi csoportosulás). Ha már szoptatás szóba került, akkor a tápszergyártók se maradhattak ki a jóból. :)

Persze időnként visszacsatlakoztunk a múlt heti témákhoz, azaz az oltáshoz. A helyzet most a LEAN projekteknél tart ... Emlékeztetőül: a méhlepénytől indultunk el! :))

A LEAN projektek azzal kapcsolatban merültek fel, hogy nincs megfelelő kórházi forgalomirányítás Magyarországon, azaz káosz uralkodik. De a levelek subjectje még mindig a lótusz szülés.

Kíváncsi vagyok, hogy még meddig képesek csavarni a témát. Hihetetlen egy társaság! :))))

Érdekes, hogy a felek folyton próbálják meggyőzni a másikat a saját igazukról. Érvelve, "anyázódva", példákat felsorakoztatva, statisztikákkal, hivatkozásokkal. De szerintem eddig még soha senki nem tudta meggyőzni a másik álláspontot képviselőt, de még csak megértetni se tudta a saját véleményét. :))))))

2 megjegyzés:

  1. A legnagyobb gond ott van, hogy általában nem figyelünk oda arra, mit mond a másik. Amit meg lehet támadni, azt megtámadjuk, ami meg igaz, arról mélyen hallgatunk. Nincs igazi párbeszéd vita közben, hanem egymás melletti elbeszélés.
    A vita lényege nem az egymás meggyőzése lenne, hanem egymás megértése.
    Szerintem.

    VálaszTörlés